През последните дни, темата за селата в България и липсата на политики в тяхна подкрепа и подкрепа на аграрния сектор обиколи редица медии - телевизии, радиа, вестници, интернет издания. Първи ВМРО обявиха, че стартират национална кампания под мотото за възраждане на българското село. Едновременно с това лица близки до Президента Първанов започнаха усилено да говорят за спешна нужда от политики за селата и аграрния сектор.

 

Днес, източник на Фермер.БГ пожелал анонимност, заяви, че бившият земеделски министър Венцислав Върбанов, който се ползва със сравнително висок рейтинг в аграрния сектор, е решил да положи основите на нов тип аграрно-селска партия. Идеята за новата партия е тя да бъде по модела на аграрно-селските партии в Западна Европа, които винаги са стратегически коалиционен партньор на водещите политически сили. Целта на партията е да обидини цялото население в селските райони, както и заетите в аграрния бизнес. В момента обаче, Върбанов изчаква да приключат водените дела срещу него, преди да направи стратегическият ход с новата формация. Съществува и друг вариант, според който бившият земеделски министър няма да участва фактически в управлението на новата партия, а само експертно.

 

Днес Венцислав Върбанов заяви, че в момента висшия орган на управление ( т.нар. постоянно присъствие) на партия "Обединени земеделци" е нелегитимно, а бившите му съпартийци демонстрират политическо безсилие, след като публично оповестиха пред медиите, че се разграничават от него заради неправилно тълкувана декларация за вот на доверие на кабинета Борисов.

 

Земеделецът Венцислав Върбанов влезе в сегашния парламент от Добрич. Той е депутат четвърти мандат. В правителството на Иван Костов заема поста министър на земеделието и горите от 1997 до 2001 г. В предишния парламент Върбанов първоначално беше депутат от Български народен съюз (БНС), а след това стана част от ОДС.

 

© 2011 fermer.bg