Закриват схемата за сезонните селскостопански работници, според която мигранти от България и Румъния краткосрочно пребивават във Великобритания, за да участват в брането на плодове и зеленчуци, предупреждава в. "Гардиън", цитиран от „Стандарт“. Това решение е взето въпреки предупреждение на експерти по миграционните въпроси от британското вътрешно министерство, че ако не бъде продължена схемата, плодовете и зеленчуците рязко ще поскъпнат.

 

Държавният министър за миграцията Марк Харпър е заявил днес в парламента, че схемата за сезонни земеделски работници, чрез която 21 250 румънци и българи идваха всяка година във Великобритания за максимум шест месеца, ще бъде спряна през декември. Схемата осигуряваше една трета от сезонната работна сила в британското земеделие.

 

Харпър посочи, че в момента британските земеделски производители набират около половината от берачите си от Полша и други източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 година, и около една трета от Румъния и България. "Сезонната земеделска работа може да дава добри заплати и секторът трябва да може да привлича и задържа работници от Великобритания и Европейското икономическо пространство", каза той.

 

Официалната консултативна комисия по миграцията обяви през май, че британските фермери ще трябва да могат да си осигурят достатъчно берачи на сезонни плодове и зеленчуци през първите една или две години след закриването на схемата.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!