Потребителите на интернет в цял свят могат вече да наблюдават климатичните условия и развитието на културите в почти реално време в целия ЕС, благодарение на JRC MARS Explorer – нова услуга на Европейската комисия.

Хиляди хора и организации на различно ниво в администрацията, индустрията, медиите и научно-изследователските центрове ще имат полза от информацията, която новата услуга предлага.  Тя е дело на Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS), която чества 25-годишнина тази година.

Бюлетинът предоставя месечни обновявания на климатичните условия, наблюдения на културите и реколтите за всички страни на ЕС и дори съседните държави.

Как функционира?

JRC MARS Explorer осигурява бърз достъп до карти и графики с висока резолюция, които се обновяват три пъти месечно. На изображенията се вижда както информация за развитието на културите, така и за времето. Те могат да бъдат сваляни и използвани от потребителите в собствените им доклади.

Информацията за климата се основава на данни от няколко хиляди метеорологични станции в Европа.

Проследяват се няколко индикатора: средна, минимална и максимална температура, баланс на водата, брой студени и горещи дни, брой дни със значителни превалявания, ниво на валежите и др.



Потребителите може да проследят доста от културите из целия ЕС, включително: зимна пшеница, пролетен ечемик, царевица, слънчоглед, картофи, ръж, захарно цвекло, маслодайна рапица и др.

Информация се дава и за нивото на развитие на културите, влагата на почвата, валежите около цъфтеж, прибиране на реколтата и сеитба.

Предстои новата услуга да бъде усъвършенствана допълнително с цел оптимална полза за потребителите.