Както зърнопроизводителите прогнозираха в края на миналата година, сега и мелничарите заговориха за възможен внос на  зърно. Според официалната статистика, България отчита много добра година по отношение на добива на зърно, но недостиг може да се получи заради големия износ. 

Председателката на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова сподели, че никой не може да прогнозира с точност какво количество зърно от България, в кой момент, може да бъде изнесено и какво точно количество съответно ще се наложи да бъде внесено за нуждите на мелничарите. По думите й у нас последно по-голям внос на пшеница се е наложил през 2004 г.

Тендинцията обаче е когато се внася дадена суровина тя да бъде оскъпена заради транспортните разходи, което ще предизвика ефекта на доминото по веригата зърно-брашно-хляб, смятат от бранша.

Мелничарите обаче изпитват затруднение да се снабдяват със зърно на ниски цени, тъй като цените се формират на световно ниво. „В България вече – също”, каза Влахова. Засиленото търсене на пшеница на международните пазари вдига цената и на българското зърно, категорична е тя, допълвайки, че така родните зърнопроизводители ще предпочетат да изнесат пшеница на по-висока цена, а не да я продадат на някой от мелничарите, който и да е той, който иска да го купи на ниска цена.