15,2 млн. тона птиче месо е произведено в Европейския съюз (ЕС) през миналата година. Кумулативният ръст в периода между 2010 г. и 2018 г. е около една четвърт, или 3,2 млн. тона, сочат последни данни на Евростат.
 
Около 70% от произведеното птиче месо в ЕС идва само от шест държави членки. Начело на класацията е Полша с 16,8%, следвана от Обединеното кралство, Франция, Испания, Германия и Италия.
 
България е на 18-о място в статистиката, като отчетеното количество за миналата година е 114 хил. тона. Ръстът е незначителен спрямо година по-рано, когато сме произвели 103 хил. тона птиче месо.
 
Като цяло потреблението на месо в ЕС е с тенденция да намалява. Това показват последните прогнози за перспективата за развитие на земеделието на ЕС за периода 2018–2030 г. Птицевъдството обаче ще бъде единственият сектор, който ще демонстрира значително увеличаване на производството и потреблението в ЕС, коментира преди време порталът Meatinfo.