Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов призна преди минути за пълният хаос, който цари в сектор "Животновъдство", както и в репродуктивните станции в страната. Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов призна за мрачните факти на започналата в министерството среща по проблемите и състоянието на селекционната и репродуктивната дейност в животновъдството .

В срещата участват всички български асоциации и организации работещи в областта. Цветанов отбеляза, че проблемите при селекцията и репродукцията на животните у нас са свързани с неправомерно използване на финансови потоци и блокиране на дейността на развъдни асоциации в България. Министърът съобщи, че Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към МЗХ ще бъде трансформирана след Нова година в главна дирекция към министерството. Цветанов представи новият изпълнителен директор на службата – доц. Митко Петев, който заема поста от две седмици.

Министърът обясни, че решението на проблемите в областта е било забавено заради по-неотложни задачи с европейските програми. „Досега не успях да предприема необходимите чисто административни мерки за смяна на ръководството в изпълнителната агенция по селекция, но занапред там където има грешки, те незабавно ще бъдат изчистени”, каза Валери Цветанов. Той призова всички присъстващи на срещата ясно и категорично да представят проблемите, които съществуват в областта на селекцията и репродукцията. От своя страна доц. Митко Петев заяви готовност да работи с всички асоциации в брашна.

Решението за назначението на нов шеф на фонд Земеделие пък вероятно ще бъде взето след Нова година, уточни още Валери Цветанов. Министърът заяви, че няма обяснение защо се забавя изборът. “Нямам обяснение защо се забавя изборът, но това на мен ми създава притеснения”, каза той.


Както е известно единствената кандидатура за директор на ДФЗ, която Цветанов направи на премира по официалния път, е на зам.-министъра на регионалното развитие Искра Михайлова.
“Не бих желал да коментирам нищо, докато не стане ясно за какво става дума”, каза Цветанов на въпрос възможно ли е като вариант назначението на Ализан Яхова като постоянен титуляр на фонда.

 

вижте още:

Искра Михайлова ще е новия шеф на ДФ "Земеделие"