Чушки, домати, билки, плодове, шипки и какво ли още не ще бъде показано и опитано днес в Родопите под гриф БИО, тъй като там днес ще се проведе ден на биологичното земеделие, който се организира по повод на проект „Новото тракийско злато" и представя моделна биоферма в село Тополово, община Маджарово.
 
Посланикът на Кралство Нидерлания в България Карел ван Кестерен също ще бъде там. Това е втората такава традиционна проява, защото първият Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи се състоя през октомври 2010 година и в него участваха над 60 земеделски производители и гости, които си пожелаха сили и средства за да се събират отново и така всяка година.
 
Денят ще предостави възможност за обмяна на опит, знания и информация между земеделски производители и преработватели, представители на екологични неправителствени организации, служители в общинските администрации и други хора, които се стремят заедно да създадат нов икономически модел в района на общините Кърджали, Маджарово, Стамболово, Ивайловград и Крумовград.
 
Проектът „Новото тракийско злато" разчита на социалния ефект, който Денят на биологичното земеделие в Източните Родопи създава за сплотяване на местните общности в района. Събитието цели да популяризира производството и потреблението на биопродукти.
 
Ще бъдат дегустирани и някои традиционни земеделски продукти от Източните Родопи, които са биосертифицирани или в преход към сертификация: вино, грозде, мед, билки и др.Повече от 180 души са обучени в биоземеделие в рамките на проекта „Новото тракийско злато" в рамките на девет обучителни събития. 
 
През 2009 година проектът „Новото тракийско злато" започна със 7 сертифицирани производители, в момента има над 37 производители, които са сертифицирани или са в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи. Тази мрежа от фермери бива редовно информирана за новите развития и изискванията в биопроизводството, както и персонално консултирана от експертите по биоземеделие в проекта.