Продължава да се засилва земеделската тревога около "черния" списък на ДФЗ, според който близо 6 000 земеделски производители ще търпят санкции заради надвзети субсидии през миналата година по Кампания 2009 г.

 

Проблемът на многобройните стопани коментира пред Фермер.БГ  и председателят на Българската Асоциация "Биопродукти" Веселина Ралчева. Тя каза, че засега 8 души от организацията са потърпевши и лично е сравнявала УРН на своите членове. Припомняме, че биопроизводителите са сред най-неглижираните от страна на управляващите в земеделието и по агроекологичните мерки и плащания има ужасно заплетени случаи, които държавата се затруднява да реши и постоянно отлага решенията им. Трета година биологичните стопани си търсят субсидиите, а в момента, в който беше обявено, че ще ги получат се появи и злощастният списък.

 

Веселина Ралчева изрази възмущението си от факта, че някои от тези хора са с биосертифицирани земи от години, орни земи, земи с трайни насаждения, които са проверявани през годините многократно, подпомагани са били и няма наистина никакво обяснение за това как са попаднали в списъка.

 

Биоземеделците не изключват идеята дори и за колективно дело. "Както е написано съобщението на ДФЗ сега излиза, че тези хора няма да си получат субсидиите за 2010 г., докато не върнат сумите, а върнеш ли ги - признаваш, че си неизряден и после върви доказвай...", обясни Ралчева, подчертавайки, че паниката е голяма, защото фермерите са чертали върху слой за 2009 г., който бил изработен през Декември 2010 г. Това е бил и отговорът на ДФЗ на нейното запитване.