x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

В парламента: Да се позволи контролирано палене на стърнища!

Опалването веднъж на 3 години може да пази от болести и вредители, смята депутатът Йордан Апостолов

В парламента: Да се позволи контролирано палене на стърнища!
Автор: Фермер.БГ
Властите трябва да помислят за преразглеждане на пълната забрана за палене на стърнища в България, като се позволи контролирано опалване на площите веднъж на три години.
 
 
Народният представител Йордан Апостолов предложи това по време на обсъждане на проекта на Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи в Комисията по земеделие в Народното събрание.
 
Проектозаконът още не е минал през одобрение от Министерския съвет, но екип на аграрното министерство запозна ресорната парламентарна комисия с основните идеи в него. Сред предложенията е и намаляване на глобата за палене на стърнища. Сега тя е от 1500 до 6000 лв., а идеята е да се намали на 500 до 5000 лв., за да съответства на други санкции.
 
 
Румъния и Гърция, също като България, са членове на ЕС, но там допускат контролирано опалване на стърнищата, каза Йордан Апостолов, който е и зам.-председател на ресорната комисия. Според него по този начин ще бъде ограничено разпространението на някои болести и вредители. Лишени от възможността да палят стърнищата, стопаните се принуждавали да използват много повече химикали за растителна защита. 
 
Депутатът постави акцента върху контролирането на процеса, така че в него да участват и противопожарните органи, а „който предизвика пожар, да има луди, страшни санкции“. 
 
Както е известно, основната причина за забраната да се горят стърнища е опазването на плодородния хумусен слой на почвите. Йордан Апостолов обаче се позова на изследване на Русенския университет, според което в България повече от 20 години не се палят стърнища, а хумусният слой е намалял с 45%. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Как боклукът от земеделието създава богатства?
 
Новите изисквания към касовите апарати – поредният удар върху бизнеса
22.10.2018 | 4200 прочитания
Новите изисквания към касовите апарати – поредният удар върху бизнеса
За удължаване на срока за приложение на Наредба Н-18 и за спешното й преработване настояват браншови и съсловни организации

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?