Вчера в Министерството на земеделието и храните ( МЗХ ) беше подписано споразумение за разпределение на средствата, заложени във финансовата рамка за земеделския сектор по браншове за бюджетната 2012 година. Очаква се меморандумът да бъде подписан и от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, казаха представители на браншовите организации след проведената среща в МЗХ.

 

От Асоциация на земеделските производители в България ( АЗПБ ) заявиха, че от доста време насам са посочвали на вниманието на институциите, че има подсектори в земеделието, които имат нужда от подкрепа.

 

За пръв път от националния бюджет се отделят средства за подпомагане на най-уязвимите сектори в земеделието – зеленчукопроизводство и овощарство, както и птицевъдство и свиневъдство, за които до сега не бяха заделяни национални средства.

 

Държавната помощ за подпомагане на свине и птици е в размер на 50 млн. лева. За производителите на плодове и зеленчуци са предвидени общо над 25 млн. лева по национални и европейски програми за субсидиране. За помощи по „de minimis”, включително и за подсектор „Пчеларство” са заложени 13,5 млн. лева. Производителите на картофи, също ще бъдат подпомогнати с предвидени в бюджетната рамка 5 млн. лева.


Подписаният документ регламентира разпределението на националното съфинансиране и подпомагане на земеделския сектор за следващата година. От бюджетните средства 384 145 904 лв. са заделени за национални доплащания и 116 150 000 лв. за държавни помощи. На база разпределението и комбинирано с европейските средства около 30лв. на декар ще получат стопаните по схемата за единно плащане на площ през 2012г, което запазва тенденцията за увеличаване на подпомагането на единица площ.


„Документът, който беше подписан е доказателство за далновидна национална политика, насочена към целия земеделски сектор” заяви председателят на УС на АЗПБ Христо Цветанов.


Иван Ангелов
от Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ подчерта, че именно сега, когато „цената на фуражите се вдига, а цените на продукцията запазват равнищата си от предходните години е от изключително значение, държавата да подпомогне птицевъдния сектор”


„Производството на плодове и зеленчуци, изисква много повече ресурси, а същевременно се подпомага наравно със зърнените култури, което е съществена несправедливост. Средствата, които се заделят са абсолютно недостатъчни, за да има възраждане на българската продукция на тези традиционни за земеделието ни браншове.” каза Цветан Цеков, ръководител на експертния съвет по плодове и зеленчуци към АЗПБ.

 

© 2011 fermer.bg