В Добружда фермерите вече започнаха сеитбата на рапица. По данни на Фермер.БГ към момента в Добричко и Силистренско са засети около 50 000 дка. с маслодайната култура.

 

Рапицата придобива все по-голямо значение в родното земеделско производтсво и се наржеда на 4-о място по приоритет след пшеницата, слънчогледа и царевицата. Основна причина за това са добрите добиви, които климатът в България подпомага, а най-вече сравнително високите цени на рапицата и добрия рандеман. По данни на Фермер.БГ засетите площи с рапица през 2010/2011 ще надхвърлят 2 млн. дка.

 

Най-важното при сеитбата на рапица е решаването на проблема със сламата. Бързо балиране или фиино надробяване с качествена земеделска техника. Непосредствено след това е нужна плитка обработка и в някои случай при нужда - третиране с тотален хербицид. По-нататъшните обработки трябва да осигурят дълбочина без уплътнение за растежа на корена, подравнена повърхност с улегнало, чисто от растителни остатъци почвено легло. Сеитбената норма при рапицата се изчислява съобразно кълняемостта и абсолютното тегло на база избраната гъстота ма сеитба, която се движи между 50 и 60 семена на всеки кв.м. Сеитбата на рапица трябва да се извършва с качествени обеззаразени семена.  След поникването на посевите с рапица, те трябва да бъдат регулярно и внимателно наблюдавани за появата на неприятели - най-вече бълхи и полски мишки. Важно за доброто развитие на рапицата е навременното внасяне на почвени и/или вегетативни хербициди, както и балансирано торене с основни хранителни вещества, като сега есеннта торенето трябва да се извършва с фосфор и калии. Азот се внася само при необходимост, след анализ на почвата с уреди за прецизно земеделие. Земеделските производители, които сеят рапица не бива да забравят и жизненоважните микроелементи за качественото развитие на рапицата, сред които най-важен е борът.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!