Сеитбата на слънчоглед започна в нивите на земеделската кооперация в Дуранкулак. Пролетната кампания стартира в срок и няма да се забави, въпреки условията в момента. „Повечето от земеделските кооперации в региона вече са приключили с обработките на площите”, коментира Кирил Комитов, секретар на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич. 
 
 
Фермерът допълни: „Условията за сеитба са добри, но в почвата липса влага, а това е най-важното. Виждате, че и пшениците не вървят както трябва. Заради сушата развитието им е забавено”. Засушаването се отрази върху есенните култури, сега може да компрометира и бъдещата реколта от пролетни култури, не крие опасенията си Комитов.  
 
Над 724 000 дка със слънчоглед бяха заложени през 2018 г. в Добричка област. Средните добиви от тях бяха 300 кг/дка. Въпреки че регионът е сред най-големите производители и износители на слънчогледово семе, площите със слънчоглед постепенно намаляват през последните години. Това става за сметка на по-големия обем царевица.  
 
 
Според Кирил Комитов в Добричка област в момента има сериозен проблем - почти на 100% е провалена реколтата от рапица. „ Посевите са редки, рапицата няма възможност да се възстанови след засушаването от есента и зимата. Почти навсякъде ще бъде развалена. Лошите условия при сеитбата на тази култура и липсата на зимна влага се оказват решаващи”, уточни още кооператорът.
 
Към момента почвената влага е със 120 литра по-малко в сравнение със същия период на миналата година, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Разликата е съществена, влагозапасяването е много по-малко, но подготовката за сеитба върви с нормални темпове. Пролетта е суха, но имаме надежда, че ще завали”, не крие очакванията си младата дама. 
 
Тя също изразява тревога за състоянието на посевите с рапица в региона. „Голяма част вече са развалени. Тези площи с рапица, които останаха, са прошарени и също ще се коригират”, допълни Жекова. Според много от земеделските стопани стартът на новата стопанска година е със сериозни финансови загуби.