И тази година земеделските производители от Област Благоевград ще имат проблеми с мароканските скакалци.Експерти от Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград са установили начално излюпване на марокански скакалци в землищата на село Драката, община Струмяни, в село Марикостиново и село Генерал Тодоров, община Петрич, на площ от 220 дка.

 

Масово излюпване, в отделните агроекологични райони на областта, се очаква от средата до края на месец май. През тази година се очаква поява на скакалци в необработените площи, на места, където е установено нападение през 2011 година.

 

ОБДХ – Благоевград изпрати писма до кметовете на населените места, с които уведомява, че за извеждане на успешна борба със скакалците, е необходимо третирането да започне в ранна фаза от развитието на вредителя. През 2011 г. са третирани 1200 дка., като не се допусна масовото им намножаване, което да доведе до унищожаване на земеделски култури.

 

Освен в Област Благоевград, сериозни популации на опасните за земеделската реколта марокански скакалци се наблюдава и в почти цялата Кърждалийска област.