В Благоевградско компенсират стопаните за удушени от хищници животни.

Често овците и козите от стопанствата на жителите на селата в общините Струмяни, Кресна и Сандански стават жертва на вълци. Хищниците влизат нощно време в кошарите и убиват животните, чието отглеждане в повечето случаи е единственият начин за препитание на местното население.

 

Еколози от Фонда за дивата флора и фауна, обаче са разработили уникална компенсационна програма, която добива популярност в региона. При спазване на определени условия, екозащитниците компенсират стопаните, като за всяко удушено животно дават безвъзмездно живо. на някои стопанства дори са раздавани каракачански кучета, които да пазят стадата. Едно от необходимите условия, за да се ползват стопаните от тези компенсации, е именно да са защитили стадата си като са осигурили кучета- пазачи.

 

Според еколозите  проблемите с многото удушени животни идват именно от неадекватната защита на стадата. Липсват обучени кучета, а често и самите овчари са недобре обучени. Най- засегнати са селата Градешница, Голешево и Раздол. Средно за година постъпват около 100 сигнала за удушени животни. Честа практика за саморазправа с хищниците е поставянето на отрова на стратегически места. В последните дни обае жертви станаха няколко белоглави лешоядя, които са защитен и изчезващ вид.