x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

УНИТАБ настоява да има субсидии за тютюна в новата ОСП

Изпълнителният комитет на УНИТАБ ще се срещне със земеделския министър Румен Порожанов

УНИТАБ настоява да има субсидии за тютюна в новата ОСП
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (УНИТАБ) настоява за включването на тютюна в системата за финансово подпомагане на ЕС при изработването на новата Обща селскостопанска политика, която ще действа след 2020 г. 
 
 
„Ще се борим за това”, каза президентът на УНИТАБ Цветан Филев, който е и председател на българската Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010. Наблюдава се колапс на малки ферми.
 
Декларация с искания за защита на интересите на производителите на тютюн – особено на малките ферми, беше гласувана днес по време на заседание на изпълнителния комитет на УНИТАБ в София. Във форума участват представители на сектора от Франция, Италия, Испания, Гърция, Полша, Унгария.
 
Сега тютюнът е единствената селскостопанска продукция, която не получава субсидии, въпреки че създава бизнес, работни места и оползотворяване на земеделски земи. 
 
Трябва да се даде възможност на националните власти сами да посочват секторите, към които ще насочват подпомагането, настояха още участниците във форума.
 
В хода на дискусията беше подчертано, че съществува процес на демонизиране на тютюна, като култура, която застрашава околната среда. „Трябва да се противопоставим на този процес и да се защитим. Тютюнът е нормално насаждение, което дава възможност за труд и социално израстване”, казаха още членове на комитета.
 
Изпълнителният комитет на УНИТАБ ще се срещне утре, 23 март, със земеделския министър Румен Порожанов, за да обсъдят новата ОСП и мястото на сектор „Тютюн” в нея.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Десислава Танева открива днес 35-ия Конгрес на Европейската организация УНИТАБ
 
Европейските дилъри на Rostselmash отчитат успешен сезон
18.09.2018 | 375 прочитания
Европейските дилъри на Rostselmash отчитат успешен сезон
Пазарният дял на зърнокомбайните в България през изминалия сезон е увеличен 3 пъти

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

news