Пловдивската фирма СД Драганови, вносител на корейските трактори Kioti и китайските Foton, реализира уникален бартер - вино за трактори, научи Трактор.БГ. Сделката е сключена преди дни, а основите на преговорите бяха след посещението през Октомври 2009 в България на Джинфу Уанг председател на борда на директорите на китайския гигант Foton.

 
След посещението на винарска изба "Бонин" в село Брестовица, която е клиент с трактори на СД Драганови, и на двете страни хрумнала идеята да се прави бартер - вино за трактори. От българска страна са изпратени в централата на Фотон Индъстрис в Китай - бутилки с мостри от различни сортове вина. Резултатът не закъснява!

 
Само първия транш за пробиване на пазара и стартиране на практика с бартер на вино за трактори е налице: 13 488 бутилки с висококачествено вино от сортовете, мерло, мавруд, шардоне, каберне совиньон, и др. от винарните в Брестовица, Перущица и Харманли са вече в Китай. В момента към България пък пътуват договорената бройка трактори, която засега се пази в тайна. Подготвя се и ново изпращане на вино към Китай.

 
Едно добро развитие на такъв род сделки с трактори за вино ще отвори работа за всички в България - за тези които гледат грозде за вино; за тези които го произвеждат и за търговците на техника естествено. Ефекта за фермерите е пък по-ниска доставна цена на тракторите, която  преодолява по-скъпия долар при кешово плащане.


Източник:Tractor.bg