Заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова предлага промени в Наредба 2 за специалните изисквания за участие в схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.

Във връзка с предстоящото стартиране на кампанията за подпомагане с директни плащания и други плащания на площ за 2013 г., се налага прецизиране на разпоредбите, които регламентират изискванията за задържане на 80% от заявените за подпомагане животни в икономически уязвимите млечни ферми, необлагодетелстваните райони и нитратно уязвимите зони, се посочва в доклад за промени в Наредбата.

Практиката по отглеждане на животните налага да се уреди възможността за преместване от животновъдната ферма в животновъден обект - пасище, при което млекопроизводителите да получат полагащото им се подпомагане по съответната схема за специфично подпомагане.

Икономически уязвимите млечни ферми са на територията на цялата страна, затова при условие, че в системата на Българската агенция за безопасност на храните се създаде връзка между фермата и животновъден обект - пасище, допустими за подпомагане ще да бъдат всички заявени и установени животни.

Същата възможност трябва да се предостави и на фермерите в необлагодетелствани райони и нитратно уязвими зони, които са преместили временно свои заявени за подпомагане животни на пасища, когато всички или част от животните са преместени в необлагодетелствани райони или нитратно уязвими зони.

Срокът за изплащане на подпомагане по схемите за специфично подпомагане за кампания 2012 г. не е изтекъл, съответно помощта подлежи на последващо възстановяване от ЕС. Разпоредбите за допустимост при преместване на заявени или заменени животни са в полза на кандидатстващите за подпомагане животновъди, затова те следва да се прилагат от кампания 2012 г., се посочва още в доклада на зам.-министър Боянова.

Предвид трудностите при прилагането и потенциално неравнопоставено третиране на земеделските производители, поради голямата динамика и честата смяна на парцелите, които обработват, се заличава разпоредбата, според която не са в добро земеделско състояние земите, когато са под угар през две или повече поредни стопански години.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!