x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Улеснения за сезонната заетост на чужденци се очакват през май

Друга ключова промяна е увеличаването на квотите за наемане на чужденци

Улеснения за сезонната заетост на чужденци се очакват през май
Автор: Фермер.БГ
Очаква се още през следващия месец да влязат в сила улесненията за работодателите, които искат да наемат сезонни работници от чужбина.
 
 
Облекчаването на редица процедури беше прието от Народното събрание на 1 март тази година с промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.
 
До 29 април ще приключи общественото обсъждане на измененията в правилника за приложение на закона. След това с постановление на Министерския съвет новите разпоредби ще бъдат приети и ще влязат в сила в деня на обнародването им в „Държавен вестник“.
 
Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа промените тази седмица, като работодателите очакват цялата процедура по приемането на правителственото постановление да приключи през май.
 
Едно от предвидените облекчения е увеличаване на квотата за наемане на чуждестранни работници от 10% на 20% от персонала на дружеството. За малките фирми повишението е още по-голямо - от 10% на 35%.
 
 
„Създава се процедура по регистрация на заетостта за лицата от български произход да упражняват заетост без разрешение“, отбелязва социалният министър Бисер Петков в доклада с мотивите за промени в правилника.
 
Той допълва, че с промените се регламентира ускорената процедура за издаване на разрешение за сезонен работник, който поне веднъж е работил на територията на България като сезонен работник през последните 5 години.
 
Ще бъдат уредени и случаите, в които сезонният работник продължава да работи при същия работодател след изтичане на срока на регистрацията на сезонната заетост, при което се преминава към разрешителен режим до 9 месеца.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Караколев: В сектор овцевъдство са нужни около 1000 работници
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news