Към днешна дата нито една от Областните дирекции Земеделие няма инструкции  за това  как ще се извърши подпомагането по Схемата за качествени плодове и зеленчуци.

За това алармира в четвъртък пред камерата на Фермер.БГ председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

Тази година за първи път бяха заложени 15 млн. лв в бюджета за 2012 г. за подпомагане на качествени плодове и зеленчуци. В същото време в бюджета за следващата година са заложени малко по-високи суми. Въпросът е, ако не усвоим сумите за тази година, то как ще се справим с тези за следващата, коментира Цветанов.

По негова информация България внася 65-70% от зеленчуците, които се консумират в страната, и позицията на АЗПБ е, че при тази ситуация е недопустимо да има такива пречки при подаването на заявления.


Вижте видео по темата:



След като вчера земеделските производители сигнализираха за проблеми с приема на документи по Схемата за плодове и зеленчуци, днес от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че срокът за прием на документи ще бъде удължен до 11.01.2013 г.  

Производителите на качествени плодове и зеленчуци ще подават заявки за подпомагане за 2012 г., като към тях ще се прилагат сертификати, издадени от Българска агенция по безопасност на храните до 30.11.2012 г. Издадените сертификати след тази дата ще бъдат прилагани към заявките за подпомагане за следващата година, посочват от Земеделското министерство.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!