Земеделските стопани имат възможност да продължат да усвояват средствата в размер на около 70 млн. евро, свързани с изпълнение на изискванията по прилагане на Директивата за опазване на водите от замърсяване, т.н. Нитратна директива. Тези средства са заделени в гарантиран бюджет по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Максималният размер на предвидената помощ за фермерите възлиза на 75% от общите допустими разходи по инвестиции за ликвидирането на замърсяването с нитрати от земеделските източници в уязвимите зони и касае употребата и съхранението на азотсъдържащи торове (органични и минерални/неорганични).
С изменението и допълнението на програмата за ограничаване и ликвидиране на замърсяването, изискванията за дейностите по проекти стават задължителни от 31.12.2010 г. Помощ от 75% се отпуска до три години от влизането в сила на изискванията. Ако не беше въведена промяната, голяма част от производителите много трудно биха извършили такива значителни инвестиции, защото от тях не се генерират приходи.


Прилагането на самата мярка 121 стартира април 2008 г., и периодът до 11.10.2009 г.се оказва кратък за голяма част от фермерите. За дейности по проекти извън нитратно уязвимите зони, срокът за отпускане на максималните 75% от допустимите разходи остава 31.12.2010 г.