Управляващите никога не са се отнасяли с достатъчно разбиране и не са подкрепяли реално биопроизводството в България. Tова заяви по време на семинар за биологичното земеделие проф. д-р Стойчо Каров, фитопатолог. Всички министри, при които сме ходили, казват „не ни занимавайте сега с това, имаме по-важни неща”, зави още Каров. Аргументите в подкрепа на твърдението му пък бяха не малко. На първо място професорът посочи забавените плащания и тромавото разглеждане на проектите за агроекология на биопроизводителите.

По САПАРД също са били ощетени много биопроизводители, според Каров, заради корупционни практики в Разплащателните агенции и невъзможност за адекватна и бърза обработка на проектите на бенефициентите. Потъна и националният план за развитие на биоземеделието 2007-2013, заяви още Каров. Според професора към момента едва 8,7 % са усвоените средства от биопроизводителите. Необходими са адекватни подходи на държавата за ефективно развитие на биопроизводството като неразделна част от политиката, коментира още проф. Стойчо Каров, който е категоричен, че биопроизводството в страната трябва да се запази и да продължи да се развива.

Същата теза защити по време на семинара и доц. д-р Владислев Попов от Агроцентъра към Аграрния университет в Пловдив, според когото биоземеделието трябва да продължи да се развива и разширява. Един от акцентите, който Попов постави е биологичното пчеларство. По негова информация в Холандия и САЩ количеството на произведения мед през последните години е спаднало с до 50%. Различни са обясненията за това, но най- вероятните причинители са две: развитието на ГМО културите и полена, който въздейства негативно на пчелите, на първо място, както и замърсяването с пестициди, което също е пагубно за пчелните семейства. Именно тук, според Попов, е нишата на България – да произвежда и експортира биологично чист мед не само в Европа, но и в целия свят.

Д-р Стоилко Апостолов от Биоселана Карлово съобщи, че през миналата година продажбата на биопродукти в страната ни бележи  4-8% ръст. През 2008 год. в ЕС са продадени биопродукти за 18 млрд. евро, произведени върху 7.5 млн хка земи, в 200 000 ферми.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!