Учени обявиха откритието на нов вид пшеница, която расте на солени почви и не е ГМО. Към популярния сорт пшеница "Durum", който е известен още от 1890-а година, учените са добавили ген, който "обича солта". Според тях новия сорт не е генно-модифициран, а представялва нов хибрид на базата на класически тип кръстосване.

 

Генът TmHKT1;5-A, който е бил открит в древни сортове зърно, е бил добавен към обикновен търговски сорт пшеница именно по този традиционен начин. Генът помага да се премахва натрия от водата, която преминава от корените към листата на растението, обясняват от екипа в университета на Аделаида, Южна Австралия. Пшеницата дава до 25% повече реколта от обикновените сортове, сочат тестове, проведени в силно солени ниви.

 

"Дурум" се използва за направата на паста, булгур и кускус и логично носи по-малко сол от хлебната пшеница. Според някои изчисления нуждите на човечеството от храна ще нараснат до 70 % до средата на века, когато се очаква населението да се увеличи от 7 на 9 млрд. души

 

Предизвикателствата ще се утежнят и от въздействието на климатичните промени върху количеството, разпределението и интензивността на валежите. Солеността вече е сериозен проблем в сухи и полусухи региони в развиващите се страни, където почвите са естествено солени или пък водата за напояване има висока соленост. Тази толерантност към солта може да облагодетелства най-напред Япония, чиито обработваеми земи бяха залети от миналогодишното цунами.

 

Региони за отглеждане на конвенционален Дурум
Регион Площ (10000 дка.) Производство (1000 тона)
Западна Европа 2,490 5,730
Северна Америка 2,960 5,756
Южна Америка 102 196
Близкия Изток 4,462 6,950
Северна Африка 3,290 3,214
Други 3,756 3,540
Свят 17,060 25,360