Екип от учени откриха фосили от tomatillos - вкусният роднина на домата. Екипът определи, че новооткритите primordial tomatillos са на около 52 милиона години – поне 12 години по-стари отколкото се е смятало преди. Въпреки че мястото където са открити фосилите сега е студена и суха среда, античните tomatillos са се развивали в много по-различен климат. Това съобщиха от електронното издание Inhabitat.
 
 
„Растенията, от които са произлезли тези фосили са съществували в умерена тропическа гора в близост до вулкан.“ – казва Ричард Олмстед, еволюционен биолог в университета във Вашингтон. 
 
Tomatillo е член на семейството nightshade, което включва домати,чушки,картофи, патладжани и тютюн. Откритите наскоро фосили са най-запазените и най-ранните примери за членове на това семейство. 
 
 
 
„Това е невероятна находка. Тя ни предоставя изцяло липсваща досега информация за фосилите и ново разбиране за семейството nightshade.” – добавя Олмстед. 
 
Екипът дава името infinemundi на вида, което от латински означава „краят на света“. Името е препратка към мястото, на което е открит фосилът - "на ръба на Аржентина", както и към ерата, в която е съществувало растението. 
 
Смята се, че античното tomatillo е съществувало на ръба на значителни геоложки и климатични промени, включително образуването на Андите и отстъпването на тропическите биоми. Тези смущения вероятно са били предпоставка за огромното разнообразие, произлязло от семейството nightshade, което включва над 2400 вида, изчезнали днес.