Тютюнопроизводителите пишат стратегия за развитие на сектора си. Тежкото положение на отрасъла е обсъдено между членовете на Консултативния съвет по тютюна, който беше създаден след поредица от заплахи за протести.

Сега производителите на тютюн имат срок до 14 Април да представят на министър Мирослав Найденов стратегия за развитие на отрасъла. Стопаните недоволстват от държавното управление, допълнителната данъчна тежест, спирането на субсидиите за сектора и ненавременното изплащане на продадената продукция от страна на търговците.

Наскоро производителите отново заплашиха с национални протести, този път в София, което накара министър Найденов да замине вчера за Плевен, където се срещна с браншовици. За да тушира недоволството той обеща, че ще притисне фирмите, които изкупуват продукцията им да платят дължимото към земеделците по-скоро, даже до седмица.

Министър Найденов обеща, че ако до 14 април определени фирми не изчистят задълженията си към тютюнопроизводителите, ще се пристъпи към санкциониране на некоректните изкупвачи, но по какъв начин не стана ясно.

На 9 април представители на тютюнопроизводителите ще се събират в Института по тютюна край Пловдив, за да обсъдят стратегията за развитие в бранша. След това тя ще бъде представена на финансовия министър Симеон Дянков и на Министерския съвет и ако документът бъде одобрен, ще се пристъпи към неговото реализиране и финансиране.

Мирослав Найденов не пропусна да напомни, че са водени разговори, по време на които правителството е поело ангажимент за тази година да осигури 70 млн. лв. - половината от нотифицираната държавна помощ за 2011 и 2012 година.