Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Цветан Филев: От ДФЗ обещаха Преходната помощ за тютюн преди Гергьовден

НАТ-2010 успя преди 4 години да издейства Преходната национална помощ за тютюн да влезе и в сегашния програмен период и сега заради мудната администрация тя се бави, каза пред Фермер.БГ председателят на асоциацията

Цветан Филев: От ДФЗ обещаха Преходната помощ за тютюн преди Гергьовден
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Средствата за тютюнопроизводителите от Преходната национална помощ за Кампания 2016 ще бъдат по сметките преди Гергьовден. 
 
 
Това е обещанието, което от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010) са получили от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), съобщи за Фермер.БГ председателят на асоциацията и президент на европейската организация на тютюнопроизводителите UNITAB Цветан Филев. 
 
От Разплащателната агенция (ДФЗ-РА) са дали обяснение на Филев, че обещаната дата – 21 април няма да се спази, заради недостиг на кадри, които и към момента обработват документацията. 
 
„Заради това тези срокове, които ни бяха обещани предварително, не се спазват“, обясни Филев. 
 
 
Той посочи, че от НАТ-2010 са положили огромни усилия тези плащания да ги има въобще още преди 4 години. Тогава НАТ-2010 организира масови протести, затворени бяха контролно-пропускателни пунктове на границата и по този начин от асоциацията успяха да привлекат вниманието на цяла Европа и най-вече на Европейската комисия (ЕК), за да може схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, да продължи и през настоящия програмен период 2014-2020, напомни Филев. 
 
„Затова Я има. Трябва да кажа, че миналата година получихме средствата по Преходната национална помощ на 3 юни, а сега, ако ги получим на 5 май, това ще значи, че въпреки всичко сме ги получили един месец по-рано спрямо миналата година. За да я има тази схема, браншовата организация иззе функциите на държавата през 2013 г., по време на управлението на правителство, което продължи една година, институциите бяха много разклатени. За да има процедура въобще по утвърждаване на пакета за сектора от 90 млн. лв. и да ги вземем парите по-рано в сравнение с миналата, ние сме направили каквото е било необходимо“, обясни президентът на UNITAB. 
 
 
Той припомни, че НАТ-2010 настоя многократно и успя да изфорсира свикването на Консултативен съвет за тютюна на 28 февруари, което беше много по-рано от предходни години. 
 
„Това стана, за да има време до края на март тютюнопроизводителите да си получат средствата. И поради различни стечения на обстоятелствата имаше втори Консултативен съвет на 17 март. Затова и средствата се отложиха с още един месец  назад, а не както беше предвидено за тази година. Очаквахме ги към края на април и поради мудното действие от страна на държавните институции, се очаква да се получат, поне така ни обещават от ДФЗ, до гергьовденските празници – до 5-6 май“, обобщи Филев и подчерта, че схемата не е обвързана с производство. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Основни фирми-изкупвачи на тютюн напускат българския пазар
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news