Зам.министъра на земеделието Цветан Димитров се срещна с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) Цветан Филев благодари на зам.-министър Димитров във връзка с приключилите плащания по схемата за национални доплащания за тютюнопроизводителите за 2011 година. Той подчерта, че изплащането на подобни средства и за бъдещ период от време ще позволи на отрасъла да функционира по един задоволителен и конкурентноспособен начин.


Представителите на бранша внесоха в Министерство на земеделието и храните декларация с искания, които целят да предначертаят бъдещето развитие на сектора в краткосрочен и дългосрочен план, по-важни от които са прилагане на схемата за национално доплащане за тютюн през 2013 г., както и допълнително подпомагане на тютюнопроизводителите чрез финансови инструменти през новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г.


Зам.-министър Димитров приветства инициативата и подчерта, че МЗХ вече е изразила своята позиция на всички нива и тя съвпада напълно с изказаните мнения за запазване на специфичните инструменти за подкрепа на тютюнопроизводителите през новия програмен период 2014-2020 г. Той се обърна към присъстващите производители да бъдат активни и на следващата среща да внесат предложения по работните варианти на законодателни предложения на Европейската комисия в областта на директните плащания.