„Циркът си е същият, но играчите са други”, заяви по повод неправомерно наложени санкции от страна на МЗХ, председателят на Съюза на овцевъдите в родопското село Момчиловци -  Иван Карабетев.

 

Животновъди от смолянското село Момчиловци са изпратили уведомително писмо до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, в което се посочва, че и те неправилно са санкционирани. През миналата година фермерите са били лишени от субсидии, заради непочистени земи от хвойна. След този акт животновъдите незабавно са почистили тези земи. През тази година, без да бъде извършена проверка, те отново са санкционирани с 25 декара за единно плащане на площ. „Пуснали сме възражение до министъра като очакваме отговор”, заяви Карабетев и допълни, че в писмото се изразява и недоволство от това, че земеделците са лишени от тези пари при положение, че не са извършени проверки. Хората кандидатстват по три програми: за единно плащане за площ, за необлагодетелствани райони и за агроекологични плащания.

 

До момента за 513 декара животновъдите са получили 6626 лв. Карабетев посочи, че трудностите в сектора продължават. В писмото, изпратено до министър Найденов, се предлагат и промени в Наредбите за подпомагане на животновъдите. Председателят на Съюза на овцевъдите в Момчиловци каза още, че в населеното място има идея да се направи ферма за биологично отглеждане на животни. Още преди две години е сключен договор с фирма, която контролира и сертифицира такива производства. През тази година за първи път животновъдите кандидатстват за субсидиране на тази ферма, но все още не е ясно дали ще има отпуснати пари.

 

за село Момчиловци вижте тук