По данни от регулярния доклад за икономиката на България, изготвян от Центъра за икономическо развитие ( ЦИР ) , делът на селското стопанство в брутния вътрешен продукт ( БВП )  за полугодието 2009, спада на 4,3% с сравнение със същия период на 2008, когато е бил 5,20%.

 

Липсата на стратегия за развитието на земеделието, на програма за съобразяване с планираните изменения в Общата селскостопанска политика ( ОСП )  на ЕС и липсата на нормативни стимули за преструктуриране на стопанствата и пренасочване на производството към по-рентабилни сза структурата на съответното стопанство дейности не позволява да се повиши ефективността на производството в сектора като цяло, се казва в доклада.

 

Според ЦИР, икономическата криза е довела не само до по-малко потребление на стоките от сектора, но и до по-висока себестойност на реколтата. Произведеното зърно през годината е с изключително висока себестойност, заради восоките цени на горивата и торовете по време на сеитбата и обработката на площите. Недостатъчното наторяване с цел намаляване на разходите, както и сушата през пролетта са причина за по-ниското качество на зърното.

 

Поради кризата продажбата на произведеното зърно е много трудна и цените се сринаха на интервенционните за ЕО нива от 200 лв./тон. По-лошото обаче е , че високата себестойност и ниските изкупни цени възпрепятстват есенната сеитба. От ЦИР прогнозират засетите площи през тази есен да са по-малко, поради невъзможността на част от стопанствата да покрият разходите по сеитбата.

 

Според ЦИР подобно е и положението при гроздето, където свитото потребление и слабият износ не са осигурили достатъчно оборотни средства на винопроизводителите за изкупуване на новата реколта. Изкупните цени при гроздето тази година са 3 пъти по-ниски от цените през 2008-а. Като цяло, реколтата от грозде се оценява на над 300 000 тона.

 

В доклада се посочва още, че пазарът на земеделска земя е замрял. Това състояние дава възможност на големите фондове за земеделска земя да насочат усилията си към по-ефективно управление на площите - отдаване под аренда и обработване. Делът на отдадената от фондовете земя за обработка надхвърля 70%. Този факт, както и заявката на новото Правителство да внесе законови промени за ускоряване процеса на комасацията дава надежда за по-добри резултати в корпоративното земеделие, посочват икономистите.

 

Най-големият удар върху земеделието нанесе неспособността на политици, администрация и производители да се възползват от европейската подкрепа, която се дава в областта на земеделието, се посочва още в доклада на ЦИР.

 

Важен момент в подкрепа на земеделските производители е улесненият достъп до кредитиране. ДФЗ се очаква да  подпише до края на годината меморандум с Асоциацията на търговските банки ( АТББ ) за опростяване процедурите за кредитиране на земеделските производители. По данни от доклада става още ясно, че 80-те млн. лв. кредитен ресурс, предназначени за агро-сектора от Българска Банка за развитие ( ББР ) вече са усвоени.