Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Цените на яйцата и захарта остават без промяна

През последната седмица не са отчетени изменения в цените на яйцата и захарта

Цените на яйцата и захарта остават без промяна
Автор: Фермер.БГ

През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се задържат на нивата от предходната седмица. Това стана ясно по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Цените на яйцата с размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,20 лв./бр. в Шумен, до 0,26 лв./бр. в Силистра и Търговище. В сравнение с предходната седмица, в шест области е налице поевтиняване на продукта в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр., най-чувствително в Бургас, Сливен, София и Ямбол, докато в други три - Варна, Силистра и Търговище, се наблюдава поскъпване с по 0,01 лв./бр. Това не се отразява на средната цена за страната и тя остава 0,24 лв./бр.

В големите супермаркети яйцата с размер L се предлагат на цени от 0,25 лв./бр. в Пловдив и Шумен, до 0,30 лв./бр. във Видин, Враца и Монтана. В осем области се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база в границите от -0,03 лв./бр. в Разград, до +0,02 лв./бр. в Силистра и Търговище, които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,28 лв./бр.

По области, цените на яйца с размер М в ДТО варират от 0,21 лв./бр. в Добрич, до 0,27 лв./бр. в София, като изменение на седмична база се отчита единствено в София – повишение с 0,02 лв./бр.

Предлагането на яйца с размер L в по-малките магазини е на цени от 0,22 лв./бр. в Добрич, до 0,29 лв./бр. в София. Седмично колибание на стойностите се наблюдава само във Варна и София, където продуктът поскъпва съответно с 0,01 лв./бр. и 0,02 лв./бр.

През анализирания период пазарът на бяла кристална захар също е сравнително спокоен, като средните цени на едро и на дребно на продукта за страната остават без значителна промяна спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на бялата захар е 1,56 лв./кг, с 0,6% по-ниска на седмична база. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,31 лв./кг до 1,84 лв./кг, съответно в Бургас и Враца. В седем от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените от 0,6% до 3,2% в София, докато в други три е налице повишение в рамките на 0,6% – 2,3% в Бургас.  

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 1,58 лв./кг в Перник, до 1,79 лв./кг в Търговище. В девет от областните центрове се наблюдават разнопосочни седмични изменения на цените, в границите от -3,4% в Разград до +5% в Силистра, които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 1,68 лв./кг.  

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,70 лв./кг в Благоевград, Кюстендил и София, до 2,00 лв./кг във Враца и Разград. Промяна на цените спрямо предходния седмичен период е налице в четири области – понижение с по 1,7% в Благоевград, Сливен и Ямбол и с 4% - в София. В резултат, средната цена на дребно на захарта намалява с 0,5%, на седмична база, до 1,81 лв./кг.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Брашното и олиото поскъпнаха
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news