Силният седмичен износ на европейско жито, както и опасенията за неблагоприятни климатични условия в Северна Америка, които може да поразят местната реколта, повишиха цените на пшеницата на големите западноевропейски пазари в петък, съобщи "Ройтерс".
 
Все пак единствено възстановяването на еврото ограничи покачването на цените и те се задържаха в рамките на 140-145 евро за тон. Сделките с доставка на зърно през ноември отбелязаха ръст до 141.75 евро за тон, докато за април са около 146 евро за тон.

Големите зърнопроизводители в България вече съобщиха, че очакват засилен износ на зърно, който е възможно да надхвърли 1 млн. тона. От асоциацията на зърнопроизводителите преди дни казаха, че има доста сключени сделки на зелено, предимно за държави от Западна Европа.

Цените на пшеницата, добивана в САЩ, реагираха на обилните валежи в Канада, a oпасенията за предстоящо влошаване на климатичните условия поразиха и пазарите за соеви семена и царевица. Очакваният там горещ и сух фронт може да пристигне в най-неблагоприятният момент точно преди жътва. Понижаването на качеството на продукцията, добивана в САЩ, втора поредна година също притеснява търговците.

Последната реколта в Европа показа добро качество и това може да я облагодетелства при пласирането й на международните пазари. Силният износ подсили допълнително цената на житото, като Европейският съюз е продал 628 хил. тона за тази седмица, което е вторият по големина седмичен износ през този сезон до момента. Разбитите данни показват, че най-много пшеница е изнесла Германия с 281 хил. тона, следвана от Франция с 219 хил. тона и Холандия - 113 хил. тона.

Добрите темпове на износ ще позволят на Франция да надмине очаквания от 9.5 млн. тона износ на страни извън ЕС през тази година, предполагат търговци. Износът също нарасна и във Великобритания, като там търговците отчитат най-високи нива от началото на месеца.

В България и Румъния се очаква повишаване на реколтата заради добрите климатични условия. Според Analyst Strategie Grains в двете страни ще бъдат произведени 1.8 млн. тона повече от първоначално очакваното зърно. Оценките за реколтата в Централна Европа обаче са занижени заради проливните дъждове в някои страни в последния месец.

източник: в-к Дневник