Цената на царевицата ще расте само нагоре, въпреки високите добиви, тъй като в световен мащаб се усеща силен недостиг, съобщават анализаторите на пазара. Дори след 5 поредни години на рекорден глобален добив, предлагането на царевица няма да успее да покрие търсенето на използваната за производство на храни, гориво и фураж земеделска култура, в резултат на което световните запаси ще достигнат най-ниската си точка за последните над 35 години.

През следващата пазарна година глобалното потребление на царевица ще се увеличи с 3%, отбелязвайки ръст за 16-та поредна година. По данни на щатското министерство на земеделието от 1995 г. насам потреблението е нараснало с 66%.

В резултат на това запасите от царевица са се понижили до рекордно ниски от 1974 г. нива,  достатъчни за задоволяване на световните потребности за едва 47 дни. По данни на Goldman Sachs Group Inc. най-големият щатски износител на царевица Waterlogged Fields ще понижи добивите си.

Morgan Stanley от своя страна предупреждава, че цената на царевицата може да се повиши с 36% до рекордните 9 долара за бушел в случай, че условията се влошат допълнително.

Поръчките за царевица се увеличават на фона на понижаващия се добив при всички земеделски култури - от соята до пшеницата, поради неблагоприятни метеорологични условия в много региони на планетата.

За последните 12 месеца земеделският индекс на Standard & Poor’s, проследяващ движението на цените на 8 зърнени култури, се e повишиl с 60%. Китай, вторият по големина потребител на царевица в света след САЩ, за последното десетилетие е увеличил потреблението си с 47%. Подобен ръст на потреблението надхвърля добива на Бразилия – третият по големина производител в света.

„Задава се буря в световното земеделие“, коментира пред Bloomberg Жан Борло, директор за търговията със земеделски стоки в UBS AG Лондон. „Ако имаме и най-малкото сътресение, където и да е по света, ефектът върху цените ще бъде чувствителен“.

От началото на годината царевицата в Чикаго се е повишила с 4,9%, достигайки 6,60 долара за бушел на 17 юни. Въпреки, че инвеститорите трябва да внимават засега, „в дългосрочен план цена от 6-7 долара ще е нормална“, казва Борло.

От началото на годината индексът S&P GSCI, който проследява 24 борсово търгувани стоки, се е повишил с 5,9%, докато MSCI World Index, който проследява фондовите пазари, остава без промяна. За периода индексът за облигации на Bank of America Merrill Lynch се е понижил с 3,4%.

През сезона 2011-2012 г. глобалният добив на царевица се очаква да се повиши с 5,6% до 866,2 млн. метрични тона – количество, незадоволително за посрещaне на търсенето от 871,7 млн. тона, разкриват данни на щатското министерство на земеделието.