Цената на водата за поливане на земеделски земи няма да бъде променяна през тази година, съобщи в пленарна зала министър Мирослав Найденов. Той каза, че това се налага с цел да бъдат облекчени земеделските производители. Министърът отговори на питане на депутата Ваньо Шарков по отношение на лошото състояние на хидромелиорациите и проблемите в държавното дружество "Напоителни системи".

Министър Найденов се оправда, че сегашното състояние на дружеството е благодарение на тежкото наследство от последните 20 години. Според него досега е имало липса на държавна политика. Дружествата в страната се подготвят за новия поливен сезон, каза още той. С цел оздравяване на напоителната система се изготвяла бизнес програма в периода до 19 май 2011 г.

Сериозна промяна се оказа, че има и в управлението на държавното дружество "Напоителни системи", което също е с ново ръководство.Депутатът Шарков обаче посочи, че е недопустимо шефът на борда на директорите на дружеството да има фирма в същата сфера на дейност, което определи като конфликт на интереси, а министърът отговори, че се прави проверка и ако се установят нарушения за пореден път ще се смени ръководството.

По-важното според Найденов е, че се взимат мерки за спасяването на тази дейност, тъй като заради предишни неизгодни договори, например с Кремиковци за 5 млн. лв. и предизборната безплатна поливка на БСП, дружеството е заварено с 10 млн. лв. загуби. По думите му - за 2011 година не са отделени никакви средства за дружеството, но въпреки това, министерството е успяло да намери малко на 1 000 000 лв за заплати на служителите, които са пуснати късно снощи.

От трибуната стана ясно още, че ако се наложи ликвидация на „Напоителни системи”, ще се премине и към нея, за да се търси нещо, което работи, и не акумулира дългове.