Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Цената на млякото ще е около 0,58 – 0,60 лв./л тази година

Очаквана тенденция на увеличаване на изкупните цени на кравето мляко се очертава според анализа на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” – CAPA. Прогнозата е за първите месеци на новата година

Цената на млякото ще е около 0,58 – 0,60 лв./л тази година
Автор: Фермер.БГ
Средните изкупни цена на кравето мляко през 2016 г. бяха около 0,52-0,53 лв./л, а предвижданията на САРА за 2017 г. са за средни цени от 0,58-0,60 лв./л. това се казва в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” – CAPA.
 
 
Оптимизмът за увеличение на цените се дължи на намаляване на предлагането на мляко в Европейския съюз (ЕС) и последвалото увеличение на суровото мляко и свързаните с него производни. 
 
Най-уязвими са стопанствата между 10 – 100 крави, неинтегрирани по веригата, с високи производствени и постоянни разходи, действащи на пазар с ограничени потребителски възможности институционални неизвестности.
 
Европа чака ръст на потреблението
Според Млечната обсерватория на Европейската комисия (ЕК) изкупеното краве мляко в съюза през септември е намаляло до 12 млн. т, т.е. близо до нивото от септември 2014 г. 
 
 
Според представители на дирекция „Земеделие“ към ЕК, средната цена на суровото краве мляко не се очаква да премине 32 евроцента за килограм до 2018 г., тъй като освобождаваните количества сухо мляко от резерва ще действат ограничаващо на растежа. Ще отнеме между две и три години да бъдат освободени складираните 355 000 т сухо мляко. 
 
Перспективите през следващите години остават положителни предвид покупките на Китай и засилващото се търсене от страните в Африка. Очаква се потреблението на млечни продукти в ЕС да се увеличи с 8 млн. т в следващите 10 години, докато консумацията на пакетирано мляко да намалява. 
 
Повишението на курса на щатският долар, което се очаква да продължи и през 2017 г., ще има позитивно въздействие върху конкурентоспособността на износа млечни продукти от ЕС в сравнение с основните конкуренти, като САЩ и Нова Зеландия.
 
Посоката за успех
Според експертите млякото в България не се плаща на база компоненти – млечна мазнина и протеин. Друг голям проблем е качеството и по специално високата соматика, което прави невъзможно производството на продукти с високо качество. 
 
 
България трябва да се съсредоточи в по-целесъобразно използване на публичния финансов ресурс по инвестиционните и други мерки в млечното животновъдство
 
Усилията трябва да бъдат насочени към подобряване на текущото състояние в средните стопанства, от 50 до 200 млечни крави, които да имат достъп до финансиране на не скъпи проекти за оборудване, позволяване закупуването на използвано такова например, за закупуване на подходящи високопродуктивни животни, всичко това при облекчен достъп до такива програмни схеми. 
 
Решаване чрез държавна подкрепа на засилващите се проблеми със задлъжнялостта на млечните стопанства, което пречи на тяхната ликвидност и застрашава жизнеспособност им. 
 
Поощряване на директните продажби, представляващ силен пазарен инструмент за адресиране на проблемите, което води до подобряване достъпа до пазара, съкращаване разходите за такъв достъп, засилва конкуренцията, увеличава избора на потребителите и стабилизира доходите на малките и средни стопанства.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Средният добив на мляко в Германия е 8563 кг.
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news