Водещ оператор в Северна Италия съобщи, че е сигурен, че по-висока цена на лука досега не е имало. Това обаче незадължително е добра новина. Част от веригите хранителни магазини в страната отказват да плащат високата цена, пише FreshPlaza.com. 

Месо и мляко поевтиняват, инфлацията стана отрицателна

Разбира се, най-съобразителните и честни купувачи знаят, че балансът между търсене и предлагане може понякога да е в полза на производителите, но не на всеки един от тях това им допада. Дефицитът на лук обаче си остава, допълва търговецът. 

Той плаща 0,65 евро/кг за червен лук от Австрия в големи мрежи. След това ги продава в мрежи по 1 кг на цена 1 евро. 

Някои купувачи отказват да платят тази цена, тъй като я определят като твърде висока. Разбирам основанията им, но продукцията е дефицитна тази година и те не са в позицията да определят цената, казва италианският оператор. 

Белият лук от Индия ще навлезе на пазара в средата на февруари. До тогава остава повече от месец. Може да ви се стори парадоксално, но твърде високите цени са проблем за всички. Както и твърде ниските цени, допълва той. 

По думите му става дума за няколко цента, а не за десетки евро. Колко килограма лук ще си купи един потребител до следващата реколта? Един или два? Говорим за няколко евро през следващите 6 месеца. В предишни години потребителят е плащал с няколко евро по-малко за лука.