Цената на картофите през последните дни се срина до 0,23 -0,30 лв./кг. Освен това от последната реколта в страната се отчитат близо 25% загуби, заради много високите дози използван монсерен и многото пръскания с иснсектициди за колорадски бръмбар.

 

Цената на семената картофи в България през март варират между 0,25 - 0,60 лв./кг. Най-търсени са сортовете Марабел, Есприт, Ривиера, Агата, Арнова, Трезор, Импала, Агрия и Санте.

 

Според картофопроизводители от Пернишко, в момента сделките на едро при продажби на картофи на търговци в порядъка на 5-10 тона са на нива около 0,24 лв./кг. Според производителите в момента в складовете в Самоковско, Пернишко и Трънско залежават хиляди тонове български картофи. Ако картофите не бъдат продадени до 15-и Април, земеделските производители ще са принудени да ги изхвърлят и ще претърпят сериозни загуби.

 

Справка на Фермер.БГ сочи, че цената на пресния картоф в Пазарджишко ще стартира на нива около 1лв.кг. В момента на пазара на дребно картофите за консумация от последната реколта са на нива 0,50 лв./кг.