За производството на зеленчуци през 2017 г. са  използвани 74.8 хил. ха, което е с 24 % повече от предходната година. това сочат данните на отдел „Агростистика“ на Министерството на земеделието, храните и горите за миналата година. 
 
 
Реколтираните открити площи със зеленчуци са с 23% повече спрямо 2016 г., сочат данните. 
Най-голямо увеличение на реколтираните площи се наблюдава при корнишоните – 59%, патладжаните – 55%, картофите – 53% и доматите – с 21%. 
 
През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на площите със сухи бобови култури. През 2017 г. те са с близо 3 пъти повече спрямо предходната, като това се дължи основно на реколтираните площи с нахут – 22.6 хил. ха. Оранжериите са с площ от 966 ха и са използвани 2.06 пъти за производство на зеленчуци. 
 
 
Продукцията от зеленчуци – реколта’2017, е увеличена с 2% спрямо предходната година. Произведени са общо 831.1 хил. тона зеленчуци, от тях оранжерийното производство е 102.2 хил. тона. 
 
 
Най-голямо е производството на картофи – 227.8 хил. тона, домати – 158.8 хил. тона, дини – 108.1 хил. тона, пипер – 54.5 хил. тона и краставици и корнишони – 54.4 хил. тона. Увеличение на производството спрямо 2016 година се наблюдава при нахута – с 434%, при картофите – със 79% и при лук-кромид зрял – с 58%. Произведени са и 1 150 тона култивирани гъби. 
 
Най-голямо увеличение на средните добиви се наблюдава при градинския грах – 83%, дините – 24%, краставиците и корнишоните – 18% и картофите – 17%.