Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Тревога за посевите заради студа

Рязкото падане на температурите води до стрес при различните култури

Тревога за посевите заради студа
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Студеното време от части промени плановете на фермерите. Рязкото падане на температурите води до стрес при различните култури, а голяма част от плодовете в различните райони на страната измръзват в много ранна фаза. 
 
 
„Силно обезпокоена съм за това какво ни предстои през тази кампания, защото от 25 март до сега, на различни места в България има слана почти през ден, а е нужен огромен ресурс, за да се опазят насажденията ни. По данни на нашия съюз от 25 март до момента между седем и десет пъти е имало минусови температури рано сутрин, придружени и от слани. Това ще се отрази много лошо на реколтата, дори на места може и да няма никаква, но това е индивидуално за различните райони“, коментира Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България за Фермер.БГ.
 
 
Според проучването на асоциацията най-засегнати са районите на Бургас, Айтос, Карнобат, Стара Загора у Казанлък. 
 
„Доколкото аз знам, в Пловдив и Североизточна България няма такива проблеми. Въпреки това променливото време ще доведе до големи загуби в реколтата. Плодовете измръзват в много ранна фаза или дори още на фаза цъфтеж, преди да се е образувал плод. Утре сутрин, както и в събота сутринта, се очакват отново слани на много места в страната. Към днешна дата на много места в България прасковите прецъфтяват, а това е много чувствителна фаза за тях, черешите също все още са в цъфтеж и те са много чувствителни на студове и слани“, допълни още тя.
 
 
Зърнопроизводителите също са обезпокоени от резките промени в температурите през последните дни.
 
„Есенно време има постепенно застудяване и тогава говорим за каляване на културите. Сега от 24 градуса, както беше миналата седмица в Пловдивско, сега е 0. Няма го закаляването, а това е стрес за която и да е култура. Този стрес няма начин да не се отрази негативно. Доколко и как, не знаем“, обясни Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Фермер.БГ.
 
 
За сметка на това някои от зеленчукопроизводителите ги спасява по-късното излизане на полето.
 
„За момента нямаме още нищо на полето. Имаме 420 дка грах, на който ще му е малко трудно да поникне в това време и 210 дка леща, която не се знае дали ще оцелее. За момента вегетационно растенията се развиват добре, но се надяваме да не падат слани. Времето за момента не е толкова лошо, дори дъждът беше полезен за някои култури“, каза Стоян Динов, зеленчукопроизводител за Фермер.БГ.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Започнали сме да консумираме повече плодове и зеленчуци
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news