Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Традиционното изложение АГРА отваря врати пред иновациите в земеделието

Идеалните храни за здрави и болни се представят на форума в Международен панаир Пловдив

Традиционното изложение АГРА отваря врати пред иновациите в земеделието
Автор: Весела Ванева

Домати с традиционен български вкус, сорт „Алено сърце“, идеалните чушки за печене и слагане в буркани, както и хлябове, кексчета и пастет за здрави и болни хора се представят на традиционното изложение АГРА, което започна работа днес в Международен панаир Пловдив.

 

В Пловдив се събират най-креативните и успешни компании

„Нациите са болни, защото употребяват храни, които са далече от развитието на самата нация“, каза преди откриването проф. Васил Николов, председател на Селскостопанската академия.

 

Голяма част от новите здравословни храни са разработени от институтите в структурата на академията. Само през миналата година учените от тях са регистрирали 20 нови сорта в Патентното ведомство.

 

Биологично производство, биологично земеделие, създаването на сортове, които са подходящи за биологично земеделие – това е най-актуалното направление в работата на академията.

 

За да се запази уникалният български вкус изследователите работят съвместно с  националната генна банка. „Имаме стотици хиляди сортове, хибриди, които максимално са приспособени към нашите условия“, подчерта проф. Николов.

 

Сортът домати „Алено сърце“ е уникален със своя вкус и високи добиви – 5000-7000 кг от декар. При огромен интерес вече е представен в Чехия. Получил е награди в различни съревнования.

 

Разработеният нов сорт българска капия осигурява с 5-10 % по-голяма реколта, като плодовете са с по-дебела ципа и са по-подходящи за приготвяне на консерви.

 

На изложението АГРА се представят също нови сортове ечемик, фасул, стевия.

 

При нарастващ интерес към производството на етерични масла на панаира е показана и технология за преработка на отпадъчното биомасло в лавандулата.

 

ВИП зона за ексклузивни вина - за първи път на Винария

 

Институтът по криобиология и хранителни технологии запознава посетителите с високобелтъчен хляб за хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания. За здрави и болни са много подходящи кесчетата без глутен и добавена захар, както и пастетите с птиче месо и много зеленчуци, които съдържат около 3 пъти по-малко мазнини.

 

 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Конференция за биологичното земеделие ще се проведе на АГРА в Пловдив
 
Порожанов разкри какво ще включа стратегията за дигитализиране на земеделието
20.04.2018 | 3147 прочитания
Порожанов разкри какво ще включа стратегията за дигитализиране на земеделието
Министърът е домакин на форума на високо равнище за цифровото земеделие „Заедно за силно цифрово земеделие“, който се провежда в София

Кандидатствахте ли през ИСУН?

news