Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Традиционни сортове ориз може да изчезнат в Азия

Качеството и хранителната стойност спадат заради интензивните нови технологии и химикали

Традиционни сортове ориз може да изчезнат в Азия
Автор: Фермер.БГ

Азиатски учени се сблъскват с плашеща тенденция – значително се понижава качеството на ориза, който е основният селскостопански продукт на континента.

Какво видяха наши млади фермери на посещение в Китай (фоторазказ)

Традиционни сортове ориз губят хранителната си стойност заради прилагането на технологии за интензивно производство и прекаленото използване на химикали, твърдят пакистански учени, цитирани от английското издание The News International.

Специалистите са убедени, че през последните години оризът е загубил част от хранителните си свойства и от вкуса си. Влошило се е и качеството на зърното. Променил се е даже ароматът на традиционния за Индийския полуостров сорт „Басмати“ с характерните издължени зърна.

Някои разновидности на този сорт изчезват безследно от полетата, разказва Камарудин Махесар, производител и експерт от пакистанския град Ларкана. „Вече са малко хората, които все още отглеждат сорта „Сугдаси“ – разновидност на „Басмати“, като използват за това традиционни методи. Стопаните оставят тази реколта главно за себе си“, казва специалистът.

Основната разлика между традиционния ориз и новите разновидности е в качеството. По-рано стопаните са можели с години да съхраняват зърното под открито небе. Новите сортове не могат да устоят на влажността на такива площадки.

Хибридите обаче дават двойно по-голяма реколта и осигуряват значително повишение на доходите на фермерите. Муштак Унар от провинция Синд разказва, че в неговия регион сорт „Сугдаси“ е изчезнал още преди 20 години.

„Старите хора още помнят как са отглеждали този сорт, но ние дори не можем да си представим такова нещо. Сега произвеждаме ориз главно за супермаркетите. Много са фермерите, които никога не ядат от зърното, което са отгледали. В своите домове те готвят с традиционни сортове ориз, които купуват от други места“, обяснява Муштак Унар.

Според фермери, някои производители на семена продават „Сугдаси“ под марката на новия сорт D-98, но нито вкусът, нито ароматът са като на традиционния ориз.

Оризът е втората по значение в света зърнена култура. Основният производител е Китай, където годишно се произвеждат над 200 млн. тона. Голяма част от реколтата се използва от самите китайци. Най-големият износител на ориз в света е Индия, като само там и в Пакистан се отглежда ароматният сорт „Басмати“.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
1/8 от селскостопанската област в ЕС няма права за директни плащания
 

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news