През последните няколко години българските земеделци, включително големи агрокомпании, все повече отдават предпочитание на култури, различни от традиционните. Няколко са факторите, които обуславят тенденцията да се произвеждат нишови култури.

Черешови мечти в Пазарджишко

На първо място е вътрешният пазар, на който започва силно да се търсят т.нар. здравословни храни.

Второ, рентабилността при нишовите култури достига 250%.

Изследване, проведено в рамките на проект на FAO и Европейската банка за регионално развитие (ЕБРР), сочи, че в топ 15 на най-перспективните нишови култури са:

1/ Сладките картофи

2/ Аспержите

3/ Тиквата

4/ Черно и червено френско грозде

5/ Вишните

6/ Крушите

7/ Чушки

8/ Пекинско зеле

9/ Карфиол и броколи

10/ Дренки

11/ Облепиха

12/ Фасул

13/ Високоолеинов слънчоглед

14/ Сорго

15/ Лен