Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Тодор Найденов: Трябва да направим работеща пчеларска програма (видео)

Найденов смята, че все още има какво да се направи в подкрепа на българските пчелари и те не трябва да спират със своите искания както към европейските институции, така и към българското правителство

Тодор Найденов: Трябва да направим работеща пчеларска програма (видео)
Автор: Фермер.БГ

28 юни, петък беше черен ден за българското пчеларство. Тогава ние научихме, че ЕП не е постигнал съгласие с Европесйкия съвет и Европейската комисия за субсидия за пчелен кошер – нещо, за което ние, заедно с евродепутата ни Мария Габриел, две години работихме много. Това коментира пред Фермер.БГ Тодор Найденов, дългогодишен пчелар във Великотърновски регион и почетен председател на Съюза на българските пчелари във Велико Търново.

Според Найденов европейските пчелари не са били единни в исканията. „Ако всички европейски пчелари бяха единни и отстояваха това свое право пред своите правителства, аз съм сигурен, че Европейската комисия щеше да изготви предложение за преговорите с ЕП в защита на пчеларите“, посочи Тодор Найденов.

Решението да няма директни плащания за пчелен кошер ще окаже нагативно влияние за българските пчелари , защото то обхваща 7-годишен период и се отразява на качеството на живот на българския пчелар и неговото семейство.

Найденов смята, че все още има какво да се направи в подкрепа на българските пчелари и те не трябва да спират със своите искания  както към европейските институции, така и към българското правителство.

В момента  - до края на годината трябва силите да се съсредоточат върху изработването на Национална пчеларска програма, която да е съобразена с новия регламент, който ще изработи Европейската комисия. В новата програма за пчеларството трябва да се осигурят достатъчно средства за здравеопазването на пчелните семейства. Трябва да се осигурят и достатъчно средства за опазването и репродукцията на Българската медоносна пчела  - средства за отводки и най-вече за пчелни майки. Субсидията трябва да покрива 80-90% от разходите, посочи Найденов.

Настоящата Национална програма беше грешно изготвена да се участва на състезателен принцип – т.е. първите които успеят да подадат документи, да получат субсидии. В Европа такива недомислици не се допускат. Според Найденов и българските пчеларски организации „узряха“ и с новата програма вече няма да се допусне такова стълпотворение и изнервено кандидатстване.

Още по темата гледайте във видео интервюто с Тодор Найденов във Фермер.БГ TV: 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Пчелари настояват за ресор Пчеларство в МЗХ
 
Манол Тодоров, пчелар: Надеждите на пчеларите са попарени
 
Димитър Греков: Ще има държавна подкрепа за орязаните в ОСП 2014-2020 сектори (ВИДЕО)
 
Case IH Maxxum 145 Multicontroller - най-ефективeн 4-цилиндров трактор
21.02.2018 | 3892 прочитания
Case IH Maxxum 145 Multicontroller - най-ефективeн 4-цилиндров трактор
Case IH Maxxum 145 Multicontroller с трансмисия ActiveDrive 8 постига рекордно нисък разход на гориво за четирицилиндров трактор в най-новия тест Powermix на DLG

Трябва ли наредбата за изкуствено създадените условия да се приеме в сегашния й вид?

news