Съвременна техника за лозарство с марките Gregoire, CASE, Gnagnarella и Clemens представи фирма Римекс в лозовите масиви на Винпром Пещера в пловдивското село Найден Герово.

Акцентът в демонстрацията бе поставен на прикачните гроздокомбайни Gregoire. Gregoire G 60, който беше показан, е най-големият в своя клас машини.  Конструкцията и качеството му са сравними със самоходната версия гроздокомбайни. Той притежава максимална маневреност  и лекота при работа като обработва площ  от 50-60 декара на ден, обясни Михаел Фете, експорт мениджър по праодажбите в Австрия, Германия, Швейцария, Централна и Източна Европа и Русия. Комбайнът обира само гроздовите зърна, а чепките оставя на стъблото. Това означава, че за да се запазят максимално качествата на плода, той трябва да се закара до ферментаторите най-много до 2 часа.

Gregoire е световният лидер в производството на лозарска техника и на гроздокомбайни в света. На първо място, когато започнахме, ние се опитвахме да правим достъпни и лесни за употреба машини, така че потребителите лесно да работят с тях, заяви пред Трактор.БГ Михаел Фете. Другото основно предимство на марката Gregoirе е, че разполага с машини за всякакъв вид стопанства – големи, малки и за всякакъв вид насаждения – ниски, високи и т.н. – т.е. предлагат се широка гама от модели, което пък позволява продажби във всяка страна по света. Освен това комбайнте са много гъвкави. Много важна част от работат на Gregoire създаването на силен екип за сервиз и дистрибуция, коментира още Фете като не пропусна да отбележи, че партньорството с Римекс е на отлично ниво. Те са професионалисти, които не само продават машини, но и гарантират отличен следпродажбен сервиз и по много добре представят марката пред клиентите, коментира Фете.

За сезон Gregoire продава в света около 7-8 хиляди машини. Пазарът не винаги е еднакъв, разбира се. Той до голяма степен зависи от икономическото състояние.

Винпром Пещера вече работи с 4 прикачни комбайна Gregoire. Голямо предимство на комбайните е, че има възможност продукцията да се бере вечер, когато температурата на гроздето е ниска и не се изисква допълнително охлаждане във ферментаторите, коментира Егор Боев, директор на Аграрния отдел във фирмата.

За транспортирането на набраното грозде беше представено високоповдигащо се специализирано лозарско ремарке Gnagnarella TBR 260. Тези ремаркета са с бункер, изработен от неръждаема стомана. Височината на повдигане и разтоварване  е 3.60 м като може да бъде със задно  и/или странично изсипване, вместимостта на бункера е до 5 тона.

Римекс показа по време на демонстрацията и специализиран лозарски трактор Case с изключителна маневреност, мощни спирачки и автоматичен преден двигателен мост . Оборудвани с 4 цилиндрови двигатели и мощностен диапазон от  65к.с. до 97 к.с. лозарските трактори CASE  отговарят на всички предизвикателствата в дейността на лозарите.

За пръв път в България беше представен специализираният лозарски култиватор Clemens Caro. Универсална лозарска машина, с която могат да се извършват както дълбоки почвообработки така и по – плитки пролетни култивации. Едновременно с това могат да се изпълняват комбинирани операции като разрохване, компактиране, дискуване, активно брануване.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО

 
гроздобер с комбайни Gregoire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Винпром Пещера - интервю с Егор Боев
Винпром Пещера - интервю с Егор Боев

източник: Трактор.БГ