x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Тази година: Диверсификацията на културите отпада в Ирландия

Причината са лошите метеорологични условия

Тази година: Диверсификацията на културите отпада в Ирландия
Автор: Фермер.БГ
Снимка: newsx.com
Неподходящите метеорологични условия за земеделие в Ирландия доведоха до отпадането този сезон на изискването за диверсификация на културите, което се нарича от фермерите в Западна Европа „правилото за три култури“ (three-crop rule). 
 
 
Европейската Комисия одобри дерогацията, която бе поискана от Ирландската фермерска асоциация (IFA). 
Причините за искането са няколко. 
 
Пролетта в Ирландия е много дъждовна и стопаните закъсняват сериозно със засаждането на пролетните си култури,които се отглеждат там,  което пък ще доведе до късно прибиране на реколтата и съответно до по-ниски добиви, пише agriland.ie
 
Като резултат от лошото време през есента и състоянието на почвата, много фермери не успяха да засеят предвидените количества култури и с радост ще приемат отпадането на диверсификацията за тази година. 
„Сеитбата през есента беше много слаба, а априлските дъждове продължават, като правят невъзможно да се сее“, каза Марк Браун, представител на IFA. 
 
С реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) от 2013 г. бяха въведени т.н. „зелени“ плащания, превеждани на фермерите при изпълнението на определени екологично насочени мерки. Едно от трите направления в тях е диверсификацията на отглежданите култури. Фермите с между 100 и 300 дка площи трябва да отглеждат поне две култури, като основната не бива да надвишава 75%. Тези с над 300 дка пък трябва да отглеждат поне 3 култури, като основната да е до 75%, а двете най-застъпени – до 95% от общата обработваема земя.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Диверсификация на културите - изисквания според новата ОСП до 2020
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news