Tърсенето на зърнени култури в световен мащаб ще нарасне с 1 млрд. тона до 2050 г, прогнозира доклад на ООН за прехраната и земеделието (ФАО). В развиващите се страни ще се търси и повече месо, което ще доведе до годишна продукция от 470 млн. тона. За да стане това възможно, обработваемата земя трябва да се увеличи със 120 млн. хектара в развиващите се страни. В Източна Азия и Северна Африка обаче е достигнат лимитът на обработваемата земя и затова организацията препоръчва стабилни инвестиции в места, където все още могат да се превземат площи.

През 2050 г. населението на Земята ще се нуждае от 70 процента повече храна, отколкото сега. Организацията предупреждава, че още отсега трябва да започнат да се правят реформи в земеделието, за да могат да се изхранят толкова души.

Според доклада след 40 години хората на планетата ще са се увеличили с 2.3 млрд. души и ще са достигнали 9.1 млрд. от сегашните 6.8 млрд. Почти целия ръст на населението ще се случи в развиващите се страни. Най-много ще се увеличи населението в Черна Африка (до 910 млн. човека) и в Югоизточна Азия (228 млн. човека). Прогнозите на ООН са 70 на сто от хората през 2050 г. да живеят в градовете. Сега живеещите извън селата са 49 на сто.

Очакванията на ООН са доста оптимистични по отношение на водата, въпреки че ще има покачване на нуждите с 11 процента, според доклада в момента се правят доста сериозни подобрения в изразходването на ресурсите. Въпреки това някои страни в Африка ще се сблъскат до средата на века със сериозни суши и недостиг на вода.