Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Танева е основният гробар на животновъдството, а МЗХ е погребалното бюро! (ИНТЕРВЮ)

Фермер.БГ разговаря с Танчо Колев, председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите за отпуснатите средства за de minimis за сектор Животновъдство, ставките при обвързаната подкрепа и проблемите в сектора

Танева е основният гробар на животновъдството, а МЗХ е погребалното бюро! (ИНТЕРВЮ)
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Темата за общите условия при прилагането на всички схеми за Обвързано подпомагане в сектор Животновъдство бе обширно дискутирана преди 2 месеца, когато се регламентираха новите ставки. Това, което се оказва обаче е, че предвид на ситуацията в страната, схемите, субсидирането и европейските изисквания, поставените квоти и съответните модулирани ставки са напълно недостатъчни за родните животновъди. Фермер.БГ разговаря с Танчо Колев, председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите за отпуснатите средства за de minimis за сектор Животновъдство, ставките при обвързаната подкрепа и проблемите в сектора.
 
Г-н Колев, защо 2 месеца след ясно очертаните нови условия за прилагане на схемите за Обвързана подкрепа, те все още предизвикват дискусии?
 
- Нека започна с това, че тази прословута нотификация бе изпратена в Брюксел тихомълком, без да бъде обсъдена на работни групи с бранша. Въпросът все още се дискутира, защото това е убийство към сектора. Това, което е парадоксално е, че на една млечна крава й искат 3 тона мляко, а млечните крави са основно съсредоточени при малките и средни фермери, които дори не се водят под селекционен контрол, защото е взето решение, че за селекцията са нужни най-малко 20 крави. Това, което се изисква от животновъди са 3 тона мляко, а субсидията е 200 лв. На една крава под селекция искат 4 тона мляко, а субсидията е 418 лева. Според мен това не е правилно. 
 
В Европа се говори за свръхпроизводство на млякото, затова и ЕС ни отпусна пари по регламент за намаляване на това производство. Дори в момента тече втори период за прием на заявления. Въпросът е ще рефлектира ли по някакъв начин намаляването на производството от една страна върху нужните квоти, които трябва да спазят животновъди, за да получат обвързана подкрепа?
 
- Именно в това е проблемът. Ако изпълним задължителната квота, която Министерството е очертало в момента, това означава, че на практика, ще произведем повече мляко, което от своя страна е в противоречие с регламента на ЕС, който отпусна 150 млн. евро за намаляване на кравето мляко. От тук идва адекватният въпрос, а именно дали Министерство на земеделието и храните е готово да изкупува кравето мляко, за да защити цените му поне на неговата себестойност?
 
Споменахте за няколко проблема, кои са другите, които ви притесняват?
 
- Парадоксално е, че където има дефицит на месо в световен мащаб, ние даваме на една месодайна крава 150 лева субсидия. На една крава под селекция за месо й се дават 260 лева. Аз питам кое трябва да стимулираме? Отново казвам тези промени не бяха дори за минута обсъдени с бранша и когато започнахме да изпращаме декларации, за това подпомагането да си остане в стария му вид, защото някои от нас вече са си направили плановете и сметките. Ние в момента задържаме стадата си по простата причина, че ако дойде добро време и ги нахраним като хората, да произведем мляко. В момента след като няма цена на млякото, ние с минимални средства и с по-груби фуражи задържаме стадата си. Предвид, че до момента поне субсидията подпомагаше, но към референтна дата тя пада надолу с всяка изминала година и сега се намаляват и директните плащания, това означава, че малките и средни стопанства ще бъдат изцяло лишени от средства и това ще доведе до тяхното унищожаване. Това са 160 хил. животни, от които поне 50-60% от тях ще бъдат лишени от субсидия. В момента госпожа Танева е основният гробар на животновъдството, а Министерство на земеделието и храните е погребалното бюро. 
 
От 11 октомври започва и приемът на заявления за de minimis, като това няма да е единствената помощ, която животновъди ще получат. Толкова чакани и нужни средства за сектора, какво е настроението след като вече има яснота и реално ще се получи помощ?
 
- При положение, че една крава дава 2 тона мляко, а цената на млякото е 25 стотинки, следва, че 2 тона мляко по 25 стотинки са 500 лева, а ние ще получим 25 лева de minimis, кой по-точно разход ми се покрива с тези средства? От 18 май при нас до този момент не е валяло дъжд и никакви мерки не са взети за някакво субсидиране. Ако бъде сметнато по животинска единица 6 овце са една животинска единица, т.е това са 36 лева. При положение, че овчето мляко няма спад в цените, защо там даваме 36 лева, а където има спад в цената на кравето мляко даваме 25 лева? 
 
Вижда се явно недоволство, какви са мерките, които ще предприемете? Кой е най-правилният начин чрез който животновъди ще бъдат чути?
 
- Нашата идея е да привлечем медиите и по този начин те да проследят цялостната обстановка и развитие на проблема. По този начин ако Брюксел следи какво се пише в родната преса, този план за унищожение на сектора може и да не мине.  

 

ИНТЕРВЮ НА

Христина ВАСИЛЕВА

 

Предложение от Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите за обвързаната подкрепа

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news