За втора поредна година Съюзът на животновъдите в България ( СЖБ )и Международна Асоциация Каракачанско Куче организират изложба за каракачански кучета на 6 ноември 2010 г. в община Струмяни. Събитието ще започне на стадиона в Струмяни от 10.00 часа на 6 ноември 2010 г, съобщиха за Фермер.БГ организаторите на мероприятието.

 

Международна Асоциация Каракачанско Куче (М.А.К.К.) е основана от група съмишленици имащи за цел съхраняване и опазване на изконно българската порода Каракачанско куче. Счита се, че Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа. Определяме го като част от природното и културно наследство на България, неразривно свързано с овцевъдството у нас. Описано е красноречиво в творби на редица класици в нашата литература като Йордан Йовков, Георги Райчев и Йордан Радичков.

 

Днес поради редица фактори тази много разпространена в миналото порода е застрашена от изчезване. Многобройните избивания на кучета в миналото поради така наречените “кампании за борба с беса”, ликвидацията на големите овцевъдни стопанства към ТКЗС-тата, кастрацията на мъжките кучета от страна на овчарите за да не оставят стадото по време на разгонването на женските и не на последно място хибридизацията на Каракачански кучета със сродни нему породи са довели до съвременното състояние на породата.

 

Заплахата от безвъзвратното изгубване на този ценен генетичен ресурс е абсолютно реална и именно поради това в МАКК основна концепция е съхраняването на автентичния тип и работни качества на Каракачанското куче, които са го запазили в този му вид през вековете до днес! Идните поколения не биха простили, ако позволим днес тази древна порода изконно свързана с овцевъдството у нас, да бъде затрита заради комерсиални и користни цели и безхаберие от страна на хората!

 

Стига се до там че днес не всяко едро шарено куче придружаващо стадо овце е Каракачанско. От недалечното минало до днес сме свидетели на най-големия бич върху популацията на чистопородното Каракачанско куче – кръстосването! Нововнесените породи, като Сан-Бернар, Кавказка овчарка, Средноазиатска овчарка, Нюфаундленд и др., са били атрактивни със своя исполински ръст, преразвитата си злоба и т.н. Първоначално несъзнателно, но после съвсем целенасочено се е осъществявало кръстосването на чистопородни Каракачански кучета с “модерните” породи. Причините са от различно естество – уедряване на получените кръстоски, получаване на кучета с силно развита злоба и т.н. Това е причината днес да съществуват кучета носещи в кръвта си гени от “подобрителите”.

 

За връзка с организаторите : 0888 700217 ; 0888 130 470

 

Асоциация Каракачанско куче

 

© 2010 Фермер БГ

 

26.09.2009 Национален събор за опазване на местните български породи се проведе в Калофер