x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Производството на вино изплува

Най-ниското ниво за последните 60 години, отчетено в света през 2017 г., остава в миналото

Производството на вино изплува
Автор: Фермер.БГ
снимки: pixabay.com
През 2018 г. световното производство на вино достигна рекордни нива. Това се случва въпреки лошата реколта от предходната година и въпреки че потреблението спря да расте, заяви Международната организация по лозата и виното (OIV), предаде Reuters.
 
 
През 2017 г. анализаторите отчетоха най-ниското ниво от 60 години насам, заради екстремните климатични условия в Европа, включително суша и бури. Година по-късно обаче световното производство се е повишило със 17%, достигайки 29 млрд. литра.
 
Основен принос за този ръст в производството имат Италия, Франция и Испания – три от най-големите световни производители. В южното полукълбо също отчитат по-високи нива за миналата година, основно в Аржентина и Чили.
 
 
На фона на по-високото производство обаче, експертите изчисляват, че световното потребление е почти без изменение. През 2018 г. то е 24,6 млрд. литра, или със 70 милиона по-малко спрямо предходната година.
 
Китай отчита най-голям спад в потреблението сред 20-те най-големи световни консуматори на вино, но само с 6,6%. Френските износители изчисляват, че износът на вино и спиртни напитки за азиатската страна е спаднал с 14,4% през 2018 г. За сметка на това руското търсене е скочило с 6.9%.
 
Общият износ в световен мащаб нарасна с 1.2% през 2018 г., достигайки 31.3 млрд. евро. Франция е все още основен износител на вино, генерирайки 9,3 млрд. евро от продажби. Това е с 2,8% повече спрямо година по-рано.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Помощ по пътя на българското вино към страни извън ЕС
 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

news