Световния зърнен пазар няма да е същия след фалита на MF Global. Селскостопански банкери и други играчи на световните пазари на зърно твърдят, че последици от рухването на гигантски брокер MF Global ще се отразят много сериозно върху световната търговия със зърно през 2012-а година.

 

Фалитът на един от най-големите търговски посредници в зърнената търговия в Света ще доведе до създаването на нови схеми за директна търговия между производители и крайни потребители и премахването на ненужни посредници, като се очаква да се промени и  начинът на фючърсната търговия със зърно.

 

Освен това, експерти по борсовата търговия предложиха и спешното създаване на нов вид "Застрахователен фонд" включващ сегрегирани сметки и сумите по фючърсните сделки в търговията със зърно, който да гарантира достатъчно наличен капитал за всяка сделка.

 

На среща в Чикаго, на която са присъствали над 700 агробизнес банкери, търговци на зърно, брокери и фермери е изявена позицията, че ще се търсят компенсации от имотите на фалиралия посредник. Загубите за фермерите и агро-банкерите до момента се изчисляват на около 1,2 млрд. долара. За първи път се е заговорило и за държавна намеса и регулиране на фючърсните сделки.

 

© 2011 fermer.bg