Продължаването на реформата в Общата селскостопанска политика до голяма степен зависи от евентуалния компромис по Многогодишната финансова рамка на ЕС на заседанието на Европейския Съвет, което се провежда днес.

Това посочи зам.-министър Светлана Боянова в писмо, изпратено до участниците в Националната среща на земеделските производители по повод конкретните предложения на България относно реформата в ОСП от 2014 г., предаде репортер на Фермер.БГ.

Европейският комисар по земеделие Дачиан Чолош обясни, че предвидената реформа на директните плащания няма да може да бъде приложена в пълна степен до 2015 г.. Той уточни, че до 2015 г. няма да може да се приложи озеленяването на директните плащания и по тази причина ще продължи да се прилага съществуващото законодателство. Очакваме Европейската комисия да представи временните мерки, които ще се прилагат за 2014 г. като това вероятно ще стане след като се договори бюджетът на ЕС, обясни Боянова.
 
Българската страна, по настояване на Асоциацията на земеделските производители, инициира обща декларация по въпросите на обвързаната с производството директна подкрепа. С декларацията призовавахме Европейската комисия да разгледа всички възможности, които ще позволят въвеждане на опция и за държавите членки, прилагащи Схемата за единно плащане на площ да нотифицират над 10% обвързана подкрепа за следващия програмен период.

Не трябва да се допуска намаление на общностното финансиране, за да се избегнат сътресения в сектора при нарастващите предизвикателства пред земеделието и повишените изисквания към земеделските стопани.

Бъдещата система за директни плащания трябва да възприеме положителните страни на Схемата за единно плащане на площ, тъй като тя доказа своята ефективност, прозрачност и необвързаност с обема на производството. Ние приветстваме предложението на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП за възможност за запазване на СЕПП до 2020 г., което отразява нашата позиция от началото на реформата.

Въвеждането на „зелено” директно плащане трябва да бъде така изпълнено, че да донесе възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора. Евентуалното налагане на санкции при неспазване на „зелените” дейности не следва да води до редукции на базовото директно плащане. С въвеждането над озеленяването по никакъв начин не трябва да застрашаваме нормалното функциониране на нашите фермери и да не поставяме в риск произвоството на достатъчни като качество и количество храни. В тази връзка сме изтъквали, че предложението за 7% екологично насочени площи е много високо и настояваме да се намали, както настояват много от фермерите в страната. 
 

Очаквайте по-късно във Фермер.БГ подробности за предложенията на България относно Програмата за развитие на селските райони в новата ОСП.

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!