Зам.министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, призова фермерите да бъдат реално активни по отношение на формирането на официалната позиция на България по промените в Общата селскостопанска политика ( ОСП ) на ЕС след 2014-а година.

 

"Темата за субсидиите ще ни се стори песен, в сравнение с промените в ОСП след 2014г." заяви Боянова и допълни : "Трябва всички в момента да споделим отговорността. Няма как бъдещата ОСП да се носи като отговорност само на 1 министър, неговия екип и експертите. Не го казвам като упрек,  а като желание да чуем вашето мнение. От вашия живот, от това, което ви се случва като бизнес, трябва да може да дадете своите предложения."

 

Боянова призова също за преразглеждане и обръщане на внимание на поземлените отношения в България, за да може страната да бъде добре позиционирана по отношение на субсидиите след 2014 г.

 

Зам.министър Боянова акцентира върху много от предложените новости в ОСП след 2014, една от които създаването на тематични под-програми в самата програма за развитие на селските райони. Тя разясни, че в новия програмен период вече няма да има 1,2 3, и 4-а ос, а ще се върви към едно опростяване на програмата и процедурите.

 

Светлана Боянова припомни, че България сама вече може да определи дали след 2014 г. определението "селски район" ще включва само населени места в Общини до 30 000 жители или това да бъде променено и да отпадне.

 

Според Боянова в новата ОСП ще стане свидетели на многопластови плащания - базови плащания, зелени плащания, плащания за млади фермери и т.н. Повече вижте в пълното

ВИДЕО ПО ТЕМАТА :